Úvod »Zdravé oleje» Xufa olej


        

Xufa olej

skladom

 

Číslo produktu: 083

XUFA – čítaj Chufa (lat. Cyperus esculentus) je drobná podzemná hľuza hnedej farby so zvrásneným povrchom pripomínajúci malý zoschnutý lieskový oriešok. Vyznačuje sa vysokým obsahom vlákniny, vitamínov, minerálov, proteínov a prírodného cukru.

Ako CHUFA pomáha:

* Reguluje črevné funkcie

* Podporuje chudnutie - má vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov

* Odstraňuje cholesterol

* Podporuje imunitu

* Má prebioticke a antioxidačné účinky

* Blahodarne pôsobí na kardiovaskulárny systém

* Je to bezlepková potravina - bez cholesterolu, laktózy a lepku!

* Má veľmi nízku hladinu sodíka - prospešná aj pre tehotné ženy

Ako CHUFA chutí a jej využitie. Chufu je možné konzumovať kedykoľvek počas dňa (rovnako ako oriešky). Chufa je skvelá zdravá desiata, môžete si ju pridať do müsli, vyrobiť si z nej domáci horchatu alebo treba zomlieť a pridať do jogurtu. Čo všetko sa dá ešte s CHUFI urobiť nájdete v našich receptoch! Komu je CHUFA tiež doporučovaná? Chufa je potravinou pre kohokoľvek. Jej skvelé vlastnosti navyše ocenia športovci, ľudia na redukčnej diéte, tehotné a dojčiace ženy, diabetici a v neposlednom rade tiež vegetariáni a celiatici. Ako pomáha CHUFA pri chudnutí? Chufa obsahuje veľa vlákniny, a preto zasýti na veľmi dlhú dobu. Navyše sú v nej všetky dôležité vitamíny a minerály, ktorých má telo pri diéte väčšinou nedostatok. Chufa má vysokú energetickú hodnotu, a tým dodáva telu energiu. Je to prírodná plodina, neobsahuje žiadne chemické látky a navyše skvele chutí. Čo CHUFI obsahuje* Proteíny: aminokyseliny s dôrazom na esenciálne aminokyseliny, Arginín (Arginín je tvorca   prolaktínu, ktorý je veľmi dôležitý počas rastu, pre tehotné, dojčatá, ďalej na močovinu, ischias, prostatu a podporu imunitného systému.   Okrem toho je Arginín prirodzeným generátorom inzulínu, čo je dôvod, prečo je BEZ PRIDANÉHO CUKRU veľmi doporučovaná pre   diabetikov.)* Minerálne soli: vyvážený pomer vápnika a draslíka (zabraňuje vzniku osteoporózy), fosfor, horčík, selén, nízky obsah sodíka* Vitamíny: B1, niacin, kyselina listová, tokoferoly, vitamín E (antioxidant) a C* Vlákninu: upravujú absorpciu glukózy, znižujú vstrebávanie cholesterolu, znižujú adenómy hrubého čreva, probiotické a symbiotické* Mastné kyseliny: znižujú hladiny cholesterolu, triglyceridov, artériosklerózy, uľahčujú črevný priechod. Vysoký obsah vlákniny, kombinovaný s lahodnou chuťou, z neho vytvára ideálne potravinu pre vyváženú a zdravú skladbu vašej kuchyne. Chufa má vynikajúce nutričné ??hodnoty s veľmi podobným zložením tukov ako majú napr. olivy. Je tiež bohatá na prírodné minerály, najmä na fosfor a draslík. Ako už bolo spomenuté, neobsahuje cholesterol a má veľmi nízku hladinu sodíka, preto je vhodná aj pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom, tehotné a dojčiace ženy, atď. Nutričné ??hodnoty: horčík 1070 mg / kg, sodík 206 mg / kg, draslík 7870 mg / kg, fosfor 2557 mg / kg, vápnik 179 mg / kg, kyselina listová 509 mg / kg, niacin 20,4 mg / kg, vitamín E ; 31,3% tuky, 14,3% glukóza, 6,8% vláknina, 6,9% proteíny, 33,8% škroby100 g CHUFI = 1635 kJ = 386 kcal.

CHUFA a zdravie.  Chufa pochádza z liečivej rastliny, ktorej je pripisované mnoho kladných vlastností.  Nedávne vedecké štúdie pod záštitou španielskeho ministerstva poľnohospodárstva a rybolovu  naznačujú, že mnoho z týchto kladných vlastností CHUFI majú zdravotné vysvetlenia, ktoré sa stále  viac potvrdzujú.* Vďaka svojim mononenasýteným mastným kyselinám (76% kyselina olejová) a kyseline listovej zabraňuje vzniku rakoviny hrubého čreva, posilňuje srdce (zabraňuje infarktu),odstraňuje cholesterol* Má antioxidačné a krvný tlak znižujúce vlastnosti* Je to probiotický produkt a regulátor črevných funkcií* Je bohatá na minerálne látky, vlákninu, proteíny a vitamíny, a to predovšetkým fosfor, vápnik a horčík*. Vrelo doporučovaná pre tehotné ženy a na zmiernenie menštruačných bolestí a kŕčov*. Veľmi prospešná ako prevencia proti trombóze, ako podpora krvného obehu a sú jej tiež pripočítané liečivé účinky pri zápale dýchacích ciest a žalúdočných problémoch*. U detí môže poskytnúť 10% odporúčaného denného príjmu* Neobsahuje laktózu, fruktóza ani lepok* Nezapríčiňuje naberanie na váhe viac, než väčšina nealkoholických priemyselných nápojov(Vrátane light nápojov)* Vzhľadom k vysokému obsahu účinných látok slúži ako prevencia proti rakovine. Pôvod. Prvé zmienky o CHUFI sa datujú cca pred 4 tis. rokmi, kedy bola pestovaná v starom Egypte v delte Nílu. Existujú spisy, ktoré ukazujú, že v 5. storočia pred naším letopočtom boli obyvatelia Nílu zamilovaní do "bieleho nápoja" vyrobeného z CHUFI rastúce na brehoch rieky. V Španielsku bolo pestovanie CHUFI predstavené v stredoveku s príchodom moslimskej kultúry. Produkt bol považovaný za veľmi chutný, lahodný a aromatickej chuti. Existuje však ďalšia teória, ktorá hovorí, že Chufa na Pyrenejskom polostrove existovala od pradávna, ešte pred príchodom moslimov. V roku 1795 sa hovorí o pestovaní Chufu na približne 15 hektároch pôdy, a to v oblasti Alm?ssera a Alboraia. Ľudia Chufu namáčali do vody a konzumovali ju ako snack v čerstvom stave. Na začiatku 20.storočia sa začali otvárať prvé horchaterías (kaviarne, ktoré servírovali predovšetkým horchatu) a ľudia vo svojich domoch vyrábali vlastné horchatu, ktorú potom predávali na vozíkoch v mestách miestnym obyvateľom. Teraz je Horch považovaná za veľmi chutný, osviežujúci a výživný nápoj, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu, a to nielen v Španielsku, ale aj v medzinárodnom meradle (export do USA, Francúzska, Nemecka, atď).Pestovanie a zber. Chufa sa vysieva v priebehu apríla a mája do špeciálne pripravenej pôdy. Úroda potom prebieha od novembra do januára. Pre úspešnú zber je dôležité, aby bola pôda úplne suchá, až vysušená. Veľmi zvláštne je však samotný spôsob zberu: najprv sa zapáli horná časť (vňať), po vyhorení vňate nasleduje dôkladné vyčistenie povrchu plantáže od popola a nezhorených zvyškov. Pomocou mechanizácie sú potom hľuzy vyorávané aj so zeminou, ktorá je pomocou špeciálnych triediacich strojov oddelená od hľúz. Akonáhle je tento proces u konca, surovina sa vyčistí a usuší. Počas tohto procesu CHUFA stratí jemné, akoby chlpaté korienky, ktoré sú na jej povrchu. Následne potom prebieha ďalšie dosušenie tak, aby vlhkosť klesla z pôvodných cca 50% až na 8-9%. Tento proces je zdĺhavý a trvá až 4 mesiace. Až tak sú zachované všetky nutričné ??hodnoty. Pred konečnou fázou (naplnenie do obalov, výroba Horch ...) je CHUFA starostlivo ručne kontrolovaná, aby sa ku konečnému zákazníkovi dostal prvotriedny produkt maximálnej kvality.

*Všetky informácie o CHUFI  sú podložené mnohými štúdiami a výskumami :Zdravotné účinky CHUFI v oblasti tráviacich ťažkostí: Dr.Miguel Bixquert Jiménez (odborník cez tráviaci systém, šéf oddelenia trávenie Nemocnice Arnau de Vilanova vo Valencii) Možné účinky Horch z CHUFI v prevencii artériosklerózy: José Fco. Martínez Valls (profesor medicíny, špecialista na endokrinológiu a výživu) - tuHorch a zdravie: nutričné ??a dietetické vlastnosti: Amparo Alegria Torán a Rosaura Farr Rovira (profesorky výživy a vedy jedla na Universidad de Valencia)