Úvod » Zdravé oleje » Kokosový olej
Kokosový olej Olej sa získava mechanickým procesom z bielej dužiny zrelých kokosov. Panenský olej musí byť vyrábaný z čerstvej surovej dužiny. Tá sa z rozbitých kokosov vydlabe špeciálnou škrabkou a vytlačí sa z nej husté mlieko. Je možné použiť rôzne metódy pre oddelenie oleja z mlieka. Najkvalitnejší olej poskytuje metóda centrifúgového odstreďovania. Výsledný olej má príjemnú vôňu i chuť s jemnými tónmi kokosu a pri teplote nad 25°C sa mení v číru kvapalinu. Pretože behom výroby nie je tento olej tepelne spracovaný, zachováva si všetky výživné hodnoty. Kokosový olej je v rastlinnej ríši výnimočný tým, že je zložený z nasýtených mastných kyselín, podobne ako sadlo. Aj preto bolo ľahké ho označiť za nezdravý. Dnes už existuje stovka výskumov, ktoré potvrdzujú pravý opak. Kokosový olej je veľkým darom tropickej prírody ľudom! Nie je tuk ako tuk Kokosový olej prirodzene neobsahuje cholesterol – je to rastlinný olej. Naviac vďaka svojej schopnosti stimulovať vylučovanie hormónov štítnou žľazou a može pomáhať cholesterol v tele odbúravať. Príslušné hormóny konvertujú cholesterol na dôležitý sterol – progesteron. Ten môže spomaliť prejavy starnutia. Vďaka zloženiu z nasýtených mastných kyselín je kokosový olej veľmi odolný proti žltnutiu – oxidácii. Práve tá je veľkou slabinou rastlinných olejov, ktoré sú v poslednej dobe masívne odporúčané ako zdraviu prospešné. Je to pravda, pokiaľ sa jedná o čerstvé, za studena lisované oleje z rastlinných semien alebo olív. To, čo sa však už väčšina ľudí nedozvie, je že hodnotné nenasýtené mastné kyseliny sú veľmi ochotné reagovať so vzdušným kyslíkom za vzniku voľných radikálov. Napriek tomu, že je kokosový olej „nasýtený“, od živočíšnych tukov sa veľmi odlišuje. Zatiaľ čo živočíšne tuky tvoria mastné kyseliny s dlhými reťazcami (LCFA – long chain fatty acid), kokosový olej sa skladá z kyselín so stredne dlhými reťazcami (MCFA – medium chain fatty acid). Pri metabolizme tukov to má veľký význam. MCFA sú telom spracovávané skôr ako sacharidy, ich trávenie začína už v ústach, nepotrebujú enzým lipázu z pankreatických štiav. Sú tiež oveľa ľahšie rozpustné v telesných kvapalinách. Ich kompletný rozklad prebehne v žalúdku. Kokosový olej je preto telom rýchlo spracovaný, poskytuje mu pohotovú energiu, ale má pritom menej kalórií než ostatné tuky. Jeho trávenie skrátka príliš nezaťažuje orgány. Jediný živočíšny zdroj MCFA je mlieko cicavcov – nápoj dokonale „navrhnutý“ pre výživu mláďat. Preto sa frakcie kokosového oleja používajú vo výživách pre kojencov už veľa rokov. MCFA majú schopnosť stimulovať metabolizmus, podporujú vstrebávanie ďalších látok, napríklad esenciálnych mastných kyselín (EMK). Zdravý organizmus si potom vystačí s ich menším množstvom, čo môže byť pri dnešnom nedostatku EMK v strave veľkým prínosom. Proti baktériám a parazitom Kokosový olej je zložený z nasledujúcich mastných kyselín:
- k. laurová
- k. kaprinová
- k. kaprylová
- k. myristová
Všetky tieto kyseliny pôsobia proti vírusom, mikróbom, hubám a kvasinkám. Kyselina laurová má najsilnejší antivirálny efekt, kyselina kaprylová je vysoko účinná proti kvasinkám. MCFA majú špecifickú schopnosť narušiť membrány vírusov, baktérií, kvasiniek a plesní. Tie sú potom ľahko zneškodnené bielymi krvinkami. O tejto vlastnosti kokosového oleja a jeho frakcií sa presvedčili tisíce pacientov s rôznymi infekciami, kandidou, herpesom ap. V mnohých prípadoch je vhodné aplikovať kokosový olej ako masť na postihnuté miesta. Kokosový olej a nadváha Jednou z vecí, ktoré si pri používaní kokosového oleja všimnete je, že vydržíte dlhšiu dobu bez pocitu hladu. Metabolizmus oleja prebieha podobne ako u sacharidov, ale štiepenie na glukózu je pozvoľnejšie. Nenastáva náhle vyplavenie cukru do krvi a jeho následný rýchly pokles. Tak je tomu v prípade konzumácie škrobov, cukrov a väčšieho množstva ovocia. Táto kolísavosť preťažuje žľazy nadobličiek (pri poklesu cukru v krvi vyplavujú hormóny, čím dávajú signál, že telo potrebuje ďalší prísun jedla). Konzumácia kokosového oleja preto stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž nadobličiek. (Znakom preťažených nadobličiek sú tmavé kruhy okolo očí). Panenský kokosový olej (ďalej len PKO) je hojne používaný ako doplnok stravy pri redukcii telesnej váhy. Hoci sa to zdá neuveriteľné, že tuk pomáha chudnutiu, skúsenosti sú evidentné. Jedným z veľkých problémov pri chudnutí je JO-JO efekt. Štatistiky sú neúprosné, väčšina tých, ktorým sa podarí schudnúť svoju váhu opäť naberú, a k tomu ešte niečo naviac. Veľa ľudí je schopných držať nejakú dobu diétu, ale po čase stratia výdrž. Ich telo si ale medzitým zvyklo s obmedzeným prísunom jedla „šetrnejšie hospodáriť“, a potom je schopné z rovnakého prísunu potravy ukladať ešte viac tuku do zásoby. Naviac jednou z tendencií pri diéte je obmedziť konzumáciu tuku na minimum. Ale to je ďalší vratký bod diéty. Tuk má vo výžive významnú úlohu, telo ho pre svoju činnosť potrebuje a dobre to vie. A čo viac, tuky robia pôžitok z jedla kompletným, zvýrazňujú chute a hlavne navodzujú pocit naozajstného nasýtenia. Omnoho efektívnejším spôsobom redukcie hmotnosti je pomalá a trvalá zmena jedálnička a životného štýlu. Kokosový olej môže mať veľký úžitok pokiaľ ním nahradíme časť tukov v jedálničku. Ako sme už uviedli, poskytuje dlhodobejší pocit nasýtenia (pár lyžičkami oleja môžeme potlačiť hlad na niekoľko hodín). Tiež má menšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky. Jeho trávenie tiež prebieha odlišne. PKO stimuluje telesný metabolizmus k „vyšším obrátkam“ a tak pomáha spaľovať oveľa viac energie. V neposlednom rade naviac obnovuje správnu funkciu štítnej žľazy, ktorej hormóny sú pre vyvážený metabolizmus zásadné. Nie je pritom nijak zložité kokosový olej do jedálnička zaradiť a tiež nahradiť ním bežné rastlinné tuky pri varení. Starostlivosť o pokožku Čistý kokosový olej je veľmi ľahké si obľúbiť ako telové mlieko, alebo pleťový olej. Dobre sa roztiera i vstrebáva, veľmi príjemne vonia a má na pokožku blahodarný vplyv. Bol takto používaný po tisíce rokov v tropických oblastiach. Je obzvlášť vhodný pre suchú a poškodenú pokožku. Jeho zloženie je blízke tukom v našej pokožke a preto je ľahko vstrebávaný a prijímaný telom. Kozmetické firmy veľmi často používajú kokosový olej či jeho frakcie do svojich výrobkov. Vďaka svojej jemnej vôni je to ideálny masážny olej aj lubrikačný olej Zhrnutie: - ako potravina má antivirálny a antibakteriálny efekt (MCT) - silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans) - stimuluje metabolizmus, pomáha pri diabetu, nadváhe, poruchách štítnej žľazy, používa sa pri liečbe podvýživy - má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom - čisto rastlinná starostlivosť o celé telo i vlasy, skvelý kúpeľový i masážny olej s nádhernou jemnou vôňou, ideálny tiež po holení - ošetruje vysušenú a namáhanú pokožku (dermatologicky testovaný)