Úvod » Zdravé oleje » Olej z jedle sibírskej


        

Olej z jedle sibírskej

skladom

 

Číslo produktu: 095

Jedľový olej obsahuje veľké množstvo éterických fytoncídov obsiahnutých predovšetkým v bornylacetáte (najdôležitejšia zložka jedľového oleja – 38% celého extraktu, dáva oleju charakteristickú jedľovú vôňu). Jedľový olej je tiež bohatý na terpény – zlúčeniny rastlinného pôvodu, používané pri liečebných, preventívnych a kozmetických procesoch. Medzi ne patrí: gáfor, A-pinén, borneol, limonén, bisabolén, kadinén, humulén (A-kariofilén) a iné. FYTONCÍDY sú látky podporujúce antibakteriálne, antimykotické a antivírusové procesy, pomáhajú posilňovať imunitný a obehový systém a zmierňujú zápalové stavy. Výskumy amerických vedcov preukázali, že fytoncídy podporujú vytváranie interferónov v bunkách ohrozených vírusmi, ktoré prenikajú do buniek a ničia ich prostredníctvom zmeny ich genetického kódu. Interferón je teda faktorom napomáhajúcim obrane buniek proti ataku vírusov. TERPÉNY vo všeobecnosti uľahčujú vykašliavanie, spôsobujú lepšie prekrvenie pokožky a dezinfikujú priedušky. Na báze terpén sa vyrábajú žlčopudné a žlčotvorné lieky. Gáfor rozohrieva a upravuje prekrvenie kože. V lekárskej praxi sa používa ako prostriedok na povzbudenie centrálneho nervového systému alebo na potieranie pri reumatických a neuralgických bolestiach. Pomáha tiež pri nízkom tlaku. V lekárskej literatúre sa zdôrazňujú i jeho antibakteriálne a antimykotické vlastnosti. A-pinén uvoľňuje dýchacie cesty a podporuje vykašliavanie. Borneol slúži na získavanie gáforu, estery borneolu majú upokojujúci účinok. Bisabolén a kadinén majú protizápalové pôsobenie. Humulén (A-kariofilén) vykazuje antikancerogénny účinok (podporuje ochranu organizmu proti rakovine) a zmierňuje stres. Limonén má takisto antikancerogénne pôsobenie. Borneol, A-pinén a gáfor sa používajú pri liečbe ochorení tráviaceho ústrojenstva a žlčových ciest. Niektoré terpény, ako napríklad limonén alebo borneol odpudzujú komáre a roztoče.

Jedľový olej podporuje antibakteriálnu, antimykotickú a antivírusovú liečbu, má antiseptický účinok, uľahčuje vykašliavanie a používa sa na inhaláciu pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Odporúča sa tiež na liečbu reumatizmu, zmierňuje zápalové stavy a bolesti rôzneho pôvodu. Zvyšuje odolnosť organizmu, upravuje metabolizmus a celkový zdravotný stav.

Jedľový olej je preto vhodné používať pri nasledujúcich problémoch:

  • nachladnutie, chrípka, zápal priedušiek, krčné zápaly, zápal pľúc a angína,
  • chronický kašeľ alebo nádcha, chrapot (i v prípade choroby z povolania), zahlienenie,
  • zápal slizníc ústnej dutiny, kože, kĺbov,
  • zápaly nervov, neuralgia, artritída, reumatizmus,
  • popáleniny, omrzliny, preležaniny, bakteriálne kožné infekcie ekzémového typu, lišaje, ťažko sa hojace rany,
  • mykóza na chodidlách,
  • akné, vrásky,
  • zápach z úst, zápach nôh, svrbenie konečníka,
  • ľadvinové kamene,
  • celkové znečistenie a oslabenie organizmu,
  • zvýšený stres, nespavosť,
  • slabé prekrvenie končatín.
  • Spôsoby použitia Jedľového oleja Odporučená denná dávka je 5 kvapiek na lyžičke medu alebo do vody či šťavy (nepoužívať plastové nádoby alebo lyžičky, pretože jedľový olej plast rozpúšťa). Jedľový olej je možné používať i zvonku na kožu, pridávať do krémov, šampónov, balzamov a používať na inhaláciu, obklady a aromatické kúpele. Aktívne zložky jedľového oleja nepodliehajú rozkladu pod vplyvom tráviacich enzýmov a vďaka tomu prenikajú do krvi a ďalej do ohniska ochorenia. Z organizmu sa vylučujú po 48 hodinách od podania.